Αρχική σελίδα » Ανθρώπινο Δυναμικό » Συνεργάτες

Φαίδων Καλφάογλου

Ο Φαίδων Καλφάογλου είναι οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος με πολυετή θητεία στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος και τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών. Είναι επίσης καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Τραπεζικής. Υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος καθώς και της Ιονικής Τράπεζας.

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν στο  University of Kent απ’ όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και την Οικονομετρία. Επέστρεψε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κι εκπόνησε το διδακτορικό του με θέμα την  Χρηματοοικονομική διαφάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.  

Άρθρα του με θέματα όπως οι τραπεζικοί κίνδυνοι, η εποπτεία και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά όπως Σπουδαί, Δελτίο Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών,  Επιθεώρηση Οικονομικών Επιστημών, Οικονομικό Δελτίο Τράπεζας της Ελλάδος κ.λπ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα τραπεζικής, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικού πλαισίου τραπεζών.

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

Ο  Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος έχει εργαστεί σε  ελληνικά και ξένα τραπεζικά ιδρύματα και χρηματιστηριακές εταιρείες σε  θέσεις με εξειδίκευση  στην  διαχείριση χαρτοφυλακίου παραγώγων και ομολόγων. Επίσης έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε θέματα risk management και algorithmic trading σε διάφορα hedged funds. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια και Κολλέγια μαθήματα σχετικά με τις αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Επίσης διδάσκει μαθήματα χρηματοοικονομικής μηχανικής παραγώγων και αναλογισμού στο  διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Business Mathematics. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΒΑ  και PH.D in Quantitative Finance από το Imperial College, London.Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι πάνω στους  τομείς complex derivatives, structured insurance,  algorithmic trading,  actuarial science και risk management.

Αθανάσιος Κατεβάτης

Ο Αθανάσιος Κατεβάτης είναι υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης σε ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος όλων των Πιστοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Εκπόνηση Αναλύσεων σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες, Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών, Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών σε κινητές αξίες και παράγωγα προϊόντα), καθώς και του Διαπραγματευτή Αξιών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Έχει συγγράψει πολυάριθμα άρθρα σε οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στο επιστημονικό και ακαδημαϊκό περιοδικό Applied Economics Letters (Maturity effect on stock index futures in an emerging market). Εξειδικεύεται σε θέματα αποτίμησης μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και διαφόρων μακροοικονομικών θεμάτων στο πλαίσιο του τμήματος ανάλυσης, καθώς και στα τμήματα πωλήσεων και Wealth Management, όπου το 2014 το τμήμα απέσπασε το δεύτερο βραβείο καλύτερης εταιρείας Asset & Wealth Management από το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έχει διατελέσει ειδικός ομιλητής στα μαθήματα Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Κωνσταντίνος Λοΐζος

Ο Κωνσταντίνος Λοΐζος γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1967 στην Αθήνα. Έλαβε πτυχία Κοινωνιολογίας και Δημόσιας Διοίκησης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας διπλώματα MSc (Financial Economics) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS) και MPhil (Economics) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2010 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (DPhil) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από υποστήριξη της διατριβής του με θέμα Essays on Financial Regulation and Financial Development. Από το 2010 διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και στα μεταπτυχιακά του προγράμματα τραπεζική μικροοικονομική, τραπεζική ρύθμιση, Κεϋνσιανή οικονομική θεωρία και χρηματοοικονομική μακροοικονομική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών τόσο από θεωρητική όσο και από ιστορική σκοπιά ενώ έχει επιμεληθεί και τόμους της σειράς του Ανοιχτού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Νίκος Γουργουράκης

Ο Νίκος Γουργουράκης είναι διαπραγματευτής εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (Over-the-Counter Derivatives) στην Εθνική Τράπεζα από το 2006, με αντικείμενο διαπραγμάτευσης  επιτόκια, συνάλλαγμα, μετοχικούς δείκτες και εμπορεύματα. Συμμετέχει στο σχεδιασμό και τιμολόγηση σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων  (financial structuring) για λογαριασμό πελατών τόσο για αντιστάθμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσο και για κερδοσκοπία. Είναι πιστοποιημένος διαπραγματευτής παραγώγων στο Eurex Exchange και κατέχει πιστοποίηση τύπου Γ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Φώτιος Καλαντζής

O Φώτιος Καλαντζής εργάζεται ως οικονομικός αναλυτής σε θέματα ενέργειας στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN). Πριν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στο Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην εταιρεία συμβούλων KPMG. Κατέχει διδακτορικό (Ph.D) και μεταπτυχιακό (M.Sc.) δίπλωμα στα χρηματοικοικονομικά από το Οικονομικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει λάβει υποτροφίες από το ίδρυμα Tokyo Foundation και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.  Έχει ασχοληθεί εκτενώς με ζητήματα που αφορούν τις απελευθερωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παρακολούθηση των αγορών, ρυθμιστικές πολιτικές, εφαρμοσμένη οικονομετρία και στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

Δρ. Κωνσταντίνος Κάρρας

O Δρ. Κωνσταντίνος Κάρρας είναι στέλεχος σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και κεφαλαίων, χρηματοοικονομικής και τραπεζικής οικονομικής ανάλυσης. Έχει διδάξει Microeconomics & Financial Management και Risk Management in Banking στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στο Πανεπιστήμιο του Birmingham . Έχει εργασθεί ως ερευνητής στο Κέντρο Οικονομικής Έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά. Κατέχει δίπλωμα στα Οικονομικά, Master of Social Sciences in Money, Banking & Finance και Doctorate in Economics από το Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Θεόδωρος Παναγιωτίδης

Κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το University of Sheffield. Το 2000-2002 ήταν Research Assistant στο University of Sheffield, το 2002-2003, ESRC Research Fellow στο Brunel University, το 2003-2007 Lecturer in Economics στο Loughborough University, ενώ από το 2007 είναι στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Κατείχε θέσεις επισκέπτη στο Hellenic Observatory, London School of Economics, Bank of Estonia και Rimini Centre for Economic Analysis. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Χρηματοοικονομική Οικονομετρία, Μακροχρηματοοικονομική, Προβλέψεις, Οικονομικά της Ενέργειας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 45 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά μεταξύ άλλων στα εξής: Journal of Environment Economics and Management, Economic Inquiry, Journal of Empirical Finance, Oxford Economics Papers, Economics Letters, Macroeconomic Dynamics, Studies in Nonlinear Dynamics and Econometrics, Review of International Economics, Empirical Economics, Energy Economics, Computational Economics, Journal of Real Estate Finance and Economics και Journal of Forecasting.